Bakteri Tahi Bayi Digunakan Untuk Membuat Sosej

SEPANYOL: Sekumpulan penyelidik dari Sepanyol yakin terdapatnya bakteria sihat untuk badan dari najis bayi.Anna Jofre, ketua penyelidik Institut Catalonia Makanan dan Penyelidikan Pertanian Girona, berkata bakteria probiotik Lactobacillus dan Bifidobacterium banyak terdapat dalam sebatang sosej.

Sebahagian pembuat paperoni dan salami juga memerlukan proses penapaian bakteria.Mereka telah mengambil sampel najis daripada 43 bayi berusia lingkungan 0-6 bulan. Bakteria dalam najis tersebut telah digunakan untuk membuat sosej yang dipanggil �fuet� atau �chorizo�.

Hasilnya, kumpulan penyelidik ini mampu menghasilkan sosej yang berkualiti tinggi dengan kandungan probiotik terbaik di dalamnya.Mereka juga makan dan merasakan sosej itu dan menurut mereka rasanya lebih enak berbanding sosej biasa.

Bagaimanapun, manfaat sosej bakteria najis bayi ini kepada kesihatan belum benar-benar terbukti.

Kredit : http://selangor2u.com
close
==[ Klik disini 1X ] [ Close ]==